torstai 12. huhtikuuta 2012

Turvallisuuden erilaiset muodot ja omat turvallisuusuhkat


Turvallisuus tarkoittaa  tarkoittaa vaarojen ja uhkien poissaoloa, kuin myös psykologista kokemusta niiden poissaolosta. Turvallisuus esiintyy siis ilmiönä kaikkialla, missä esiintyy jonkinlaista vaaraa. Turvallisuutta uhkaavaa vaaraa ei pystytä useinkaan poistamaan kokonaan, kyse on uhan vähentämisestä ja paljonko siihen halutaan panostaa. Näin erityisesti niissä toiminnoissa, joissa ihminen ja tekniikka ovat mukana.

Turvallisuus-termiä käytetään viittaamaan rikollisuuteen, onnettomuuksiin, työhön, elintarvikkeisiin, liikenteeseen tai tietoturvaan.
Täydellistä turvallisuutta ei siis ole eikä ehkä ole viisasta edes tavoitella. On mitoitettava oma tai yhteinen turvallisuus omien tai yhteisten resurssien ja arvostusten mukaisesti ja ymmärrettävä jäljelle jäänyt riski tai turvattomuus. Ja on elettävä sen tuoman epävarmuuden kanssa.

Mielestäni turvallisuus oppilaitoksessamme on tarkkaan suunniteltua, että kaikilla opiskelevilla ihmisillä olisi turvallinen ja hyvä olo koulussa. Turvallisuuden puute yhdyskunnassa ei ole mitä parhainta, sillä koko ajan tapahtuu kaikenlaisia rikoksia yms. joiden takia useimmat ihmiset saattavat tuntea olonsa epäturvalliseksi ja ahdistuneeksi, niinkuin ei voisi olla oma itsensä kun ei koskaan tiedä mitä tapahtuu, mutta epävarmuus ei myöskään ole paha asia.

Omalle kohdalleni ei ole koskaan sattunut sellaisia tilanteita, joissa pelkäisin turvallisuuteni olevan uhattu, siinä mielessä olen onnekas, ainakin tähän mennessä. Omaa turvallisuutta voisi kuitenki parantaa laajentamalla ystäväpiiriä, joka voisi olla yksi juttu millä voi saada oloaan turvallisemmaksi, ja yleensä ihminen itse aiheuttaa sellaisen olon itselleen kun tahtoo, mutta jos tuntee itsensä todella usein turvattomaksi ja ahdistuneeksi, niin yksi vaihtoehto olisi vain uskaltaa tehdä asioita.

Turvallinen työympäristö on tärkeää työpaikalla, sekin riippuu suuresti siitä, millainen työntekijä haluaa työturvallisuuden olevan. Yritysturvallisuuden muita osa-alueita ovat esim. ympäristöturvallisuus, tietoturvallisuus, henkilöturvallisuus, toimitilaturvallisuus ja rikosturvallisuudesta. Työturvallisuutta toteutetaan työsuojelun avulla ja toimintaa ohjaavat mm. työturvallisuuslaki ja työterveyshuoltolaki.
Kaikki työntekijät ovat toteuttamassa työsuojelua. Työsuojelutoimintaa työpaikalla edistetään työsuojeluyhteistyön avulla. Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta ohjaa eri tahojen osallistumista tähän toimintaan. Turvallinen työskentely on suunnitelmallista ja perustuu ennakolta hyviksi todettuihin käytäntöihin. Keskeistä työturvallisuudessa on riskienhallinta. Jokaisen työntekijän ammattitaitoon kuuluu, että tuntee työnsä vaarat ja haitat ja osaa edistää työturvallisuutta.

1 kommentti:

  1. Kiitos postauksesta. Etenkin meillä tuo turvallisuus työpaikalla on yksi tärkein osa-alue. Putoamisvaara sekä loukkaantumisriski voi olla korkea, mikäli ei ole asianmukaista koulutusta. Esimerkiksi nyt, meillä alkaa GWO ART training. Kaikki lähtee vaarojen tunnistamisesta, sitten reagoimisesta.
    http://www.meriturva.fi/fi/koulutus/tuulivoima-alan-turvallisuuskoulutukset

    VastaaPoista